Alweer voor een 7-de keer kon MWC verleden zaterdag (17 juni) het school-roeikampioenschap voor leerlingen van Maastrichtse scholen organiseren. Weken en maanden vooraf gingen Caro de Gaai en Gabriel Taban met een Ergometer scholen bezoeken om het roeien en dit event te promoten. Hierbij werden zij ondersteund door onze jeugdroeiers die aan hun klasgenoten willen laten zien, hoe leuk roeien bij MWC kan zijn. Deze benadering van scholen had groot succes! 9 roeiteams van 5 scholen uit Maastricht samen met vrienden, ouders en leraren konden wij zaterdag bij ons mooie clubhuis welkom heten. Voor Koos van Haasteren was het de gelegenheid om aan jong en oud het MWC wedstrijdteam met onze Nederlandse kampioenen te presenteren en de positieve effecten van het wedstrijdroeien ook voor de schoolprestaties te onderstrepen.
De weken vooraf hadden de onervaren jeugdroeiers een intensieve opleiding en training door hun schoolkameraden die al langer bij MWC roeien genoten. Om dat voor de meesten het de eerste keer was dat zij met het roeien in aanraking kwamen volgde het lesschema de klassieke stappen met eerst Ergo-meter-roeien, dan het leren van de haal en het strijken in het uilskuiken voor dat ze in een C4+ stapten.

Het resultaat van deze opleiding mocht er zijn! In 9 wedstrijden leverden de teams spannende races. Ieder team kwam 3 keer aan de beurt om de beste resultaten te kunnen bereiken. Om voor een vlotte doorstroming te zorgen hadden wij 6 boten op het water. Anneke Cramwinckel – van Pelt had als vlot-verantwoordelijke haar handen vol om in de haven voor een snelle en veilige wissel van de bootbemanning te zorgen.

John Maguire registreerde altijd een  vlotte start. Voor dit soort wedstrijden is het kenmerkend dat niet alles meteen glad loopt. Het belangrijkste blijft voor beginnende roeiers dat de boot na de start snel zijn ritme en cadans kan vinden. Bij elke wedstrijd viel weer iets te leren en de samenwerking in de boot te verbeteren. Zo werden bij iedere wedstrijd de tijden beter en de finishes steeds spannender.

Uiteindelijk kon zich het team van het United World College met stuur Claire Flemming als winnaar bewijzen kort voor het team van het St. Maartenscollege (stuur Daniel van Haasteren) en het team van het Porta Mosana College met Julie Hoppener als stuur.
Tot slot werden alle teams voor hun grote inzet en inspanningen met een medaille beloond.

Wij zijn er van overtuigd dat roeiers, ouders en vrienden, bij MWC een leuke roeidag hebben beleefd en hopen dat enkele scholieren, in september bij de instroom als jonge leden weer terug kunnen zien.

De organisatie van het MWC school-roeikampioenschap wordt alleen mogelijk gemaakt door de inzet en daadkrachtige ondersteuning van een groot aantal leden. De MWC jeugdinstructeurs en –coaches waren de hele dag aanwezig om van het evenement een belevenis voor iedereen te maken. René Norenburg heeft weken van te voren de opleiding en training mee ondersteund. Chrit Passau had de Brandgans gereviseerd, de wrakkenboten, seinen en boeien weer klaar gelegd, Frank de Jong hielp mee om de banen en markeringen uit te leggen en weer in te halen. Cretien Boelen zorgde voor het ophalen van een reserveboot van de zusterclub Royal Centre Nautique de Visé. Ramses Vink met zijn medewerker Sander Frederiks zorgden voor een feilloos functionerende geluidsinstallatie. Cobie Meesters beheerde de kas en de verkoop van de consumptiebonnen, René Bemelmans zorgde voor lekkere hapjes in onze keuken en Ancel Quick-Swinkels stond de hele middag achter de bar. Met al die verdienstelijke inzet van onze leden kon de organisatie van het MWC school-roeikampioenschap aan het einde van de dag weer op een geslaagd evenement terug kijken. Hartelijk dank aan de scholieren voor jullie grote inzet en alle vrijwilligers voor de geweldige ondersteuning!

Josef Quick

Uit de Pers: