post

WABspeditie, oftewel de expeditie van MWC richting de Willem Alexander Baan in Zevenhuizen, geschreven vanuit het oogpunt van een roeileek.
Vooraf aan de Damen Regatta, die afgelopen weekend gevaren is, heeft het jeugd raceteam van MWC een week lang getraind op de WAB. Na een hoogte stage in de Alpen afgelopen februari, was het nu tijd voor een laagte training in de meivakantie.
De hele week heeft het grootste gedeelte van het team dagelijks, soms zelfs meermaals, ervaring opgedaan op deze 2K wedstrijdbaan. Niet omdat het moet, maar omdat het kan!
Overnacht werd er in het idyllische Reeuwijk in een vakantiehuisje direct aan het water.
Op donderdag hebben wij, Anna, Sophie, Bart, Rui en ikzelf (Joep), ons hier bij aangesloten. Gelukkig was er een plekje voor onze tent, zodat ook wij s ’nachts lekker konden slapen. Ook dit was een hele ervaring. Wisten jullie namelijk dat een meeuwenkolonie nooit slaapt! Je zou verwachte dat na zonsondergang alles rustig wordt, maar dat was niet zo. Het went wel en we hebben goed geslapen.
Diegene die dit artikel lezen voor de behaalde resultaten, scrolt u dan even door naar het eind. Voor mij was het in ieder geval al meteen duidelijk wie het meeste “blik” getrokken had. Dat was die arme eerstejaars student van LAGA die op donderdag de opdracht kreeg 20 blikken mais van 10 kilo met een aftands openertje te lijf te gaan. Dit was één van de componenten van de pastasalade die dat weekend uitgedeeld zou gaan worden.
Zowel op donderdag, als vrijdag werden er ook diverse trainingen gedaan met combinaties van andere clubs. Zo heeft Jasper samen geroeid met Gijs Zwarts van Spaarne en Bart en Rui met Die Leythe in een 4. Overigens al die combinaties zouden ook niet misstaan in een snackbar, doet u mij maar Dubbel 2 Zonder of toch liever een 4 Met.
Deze intense samenwerking betekende voor onze jeugd ook wennen aan de diverse coaches van al deze clubs. Zo kan het je zomaar gebeuren dat je gevraagd wordt wat Doldruk is, een strikvraag misschien, dacht ik? Ik was in ieder geval gegaan voor antwoord B: een variant van de Gekke Koeien Ziekte. Maar ja, ik ben de leek. Verder werd er druk gebruik gemaakt van een notieblokje. Voor mij leek de hele situatie af en toe op een oude strip uit de Limburger, Appie Happie, met de Technische en Tactische tips van Kolonel B.D. Buitendienst.
Na deze intensive trainingen, was het zaterdag dan tijd voor de wedstrijden. Maar voordat ik iets vertel over de wedstrijden zelf, nog even het verhaal van Bondscoach Ronald Florijn. Gedurende de ochtend werd herhaaldelijk omgeroepen dat er een presentatie zou zijn van de Jeugd Bondscoach over hoe te komen tot betere prestaties en resultaten. Zelf was ik niet bewust hier naar toe gegaan, maar stond wat in de buurt, wat rond te kijken. Onze fanatieke jeugdleden zaten natuurlijk wel allemaal in het zaaltje. Plotseling viel mij op dat hij het had over “MWC” en coach “Koos van Haasteren”. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Ik ging kijken. Bleek dat de gehele intro van de presentatie, zeker 15 minuten, ging over het onbekende MWC dat in zo’n korte tijd naam aan het maken was en fanatiek aan de weg aan het timmeren was. En dit ten overstaande van de gehele roeiwereld! Deze aandacht heeft er ook toe geleidt dat Hilmar uitgenodigd werd dat weekend mee te gaan trainen met de Nederlandes Jeugdselectie in de Acht.

De wedstrijden en de tijden
Hieronder een overzichtje van de gevaren wedstrijden en de resultaten.

Damen01

Naast deze kale cijfers, nog wat emotie in woorden.
Jasper en Hilmar hebben wel mooi blik getrokken!
Op zaterdag in de Dubbel 4 Zonder met Jasper, Hilmar, Lars Kreiter (Roosendaalse) en Gijs Zwarts (het Spaarne). Hier werden Bart, Rui, Leander Gall (Leythe) en Thijs Vromen (Leythe) tweede. Totale dominantie van “de Maastrichtsche”!
Sophie werd samen met Núria Stikvoort (Leythe) op slecht 0,37 (!) seconden tweede in de Dubbel 2.
Op zondag wonnen Bart en Rui in de Dubbel 2 de voorwedstrijd in een super spannende race. Helaas hebben ze dit in de finale niet weten vast te houden mede door de harde wind, waardoor ze slecht wegkwamen bij de start. Maar iedereen is wel een ervaring rijker.
Op zondag heeft Jasper zijn 2de blik in de wacht gesleept samen met Gijs Zwarts. Hier waren zij een aantal bootlengtes uitgelopen op de rest van het veld. Vanuit de commentator box klonk dit ongeveer als volgt: “[ietwat verveelde stem] Dames en heren hier ziet u dan de finale van de jongetjes 16. Maastrichtsche/Spaarne hebben een overduidelijke voorsprong genomen. Wacht even! [met verhoogd stemniveau] Kijk naar die tijd. Dat is vergelijkbaar met de studentenklasse Senioren A 2 Zonder. Dit is wel heel erg goed mensen!”.
Op zaterdag hebben Bart en Daan ook nog meegestreden in de skiffs. Daan had zich ook nog verheugd op een dubbel met Lars op zondag, maar dat is helaas niet doorgegaan.
Ook Anna heeft weer wedstrijdervaring opgedaan in een dubbel 2 samen met Fleur Hamstra van de Zwolsche. Na de gezamenlijke successen van deze combinatie in Amsterdam, wilde ze graag nog een keer meedoen.
Behalve mooie prestaties, was het natuurlijk ook prachtig weer.
Moe, maar voldaan zijn we weer afgereisd naar het zuiden. Hebben we halverwege nog gezellig samen gegeten en is iedereen weer veilig thuis afgezet.

Damen02 Damen03 Damen04 Damen05 Damen06 Damen07 Damen08 Damen09 Damen10 Damen11