Op weg naar Geneve 2020 …

eduard-1

Dat is de ambitie: 160 km rond het Meer Genève binnen 17 uur. Hoe staan we er voor? Nadat we vorig najaar spontaan in wisselende samenstelling in een 4 zijn gaan trainen en gedurende de winter op de ergometer, kwam er afgelopen februari meer structuur in onze trainingen toen  Eduard Dormans bereid bleek ons te gaan coachen. De Amsterdamse Midwintermarathon en KiKa-Elfstedentocht op de ergometer hadden we inmiddels afgelegd.

De eerste weken tot het zomerseizoen bestonden uit ergometeren op dinsdag en donderdagochtend vroeg en in het weekend een boottraining in de loodzware C4+ Liop bij Saurus, die Eduard vanaf de fiets kon coachen. Op carnavalsmaandag was het weer zo onstuimig dat onze voetenborden bijkans onder water stonden toen we uit de boot kwamen.

Weer op de Maas trainden we dinsdag, donderdag en zaterdag langere stukken als voorbereiding op de Elfstedentocht in de Kemphaan, die we met zijn zessen zouden gaan afleggen. Over de leuke maar inspannende Elfstedentocht met de verpulverde stempelkaart hebben jullie al eerder het verslag kunnen lezen. Tussendoor stond nog de Weerribben Wiedentocht in Overijssel op het programma. De wedstrijd van bijna 60 km ging ons in de Albatros goed af, al werd het zitvlak met aaneengesloten uren roeien wel beproefd.Vanaf mei werd er in ‘tweetjes’ op de Maas getraind en coachte Eduard vooral op een schone tijdige uitpik, geduld achterin en tijdige inpik door de handen uit elkaar te plaatsen en water te naderen. In juni zette hij ons in skiffjes. Zo stapten we de afgelopen maanden bij het krieken van de dag driemaal per week met veel plezier in de boot.Op eigen initiatief skifften we op 13 juli mee met de Boucle de Maastricht en maakten er retour tot Maasmechelen een 42 km-tocht van.

Vanaf half augustus zijn we inmiddels twee trainingen eveneens bijgestaan door Lars Hoeksel van Stichting Roeicoach, die met Eduard een trainingsschema heeft opgesteld, compleet met intensieve en extensieve duurtrainingen en core stability oefeningen. Lars coacht ook regelmatig bij Saurus. Het is bijzonder stimulerend om van 2 zulke ervaren trainers beter te leren roeien. Als eerste testmoment staat komend weekend de Moordregatta van 6,5 km op het programma. Spannend!

De afgelopen weekenden heeft Ida poolshoogte genomen bij twee lange-afstandswedstrijden: de 100-km Rijntocht van Koblenz naar Keulen én de “Tour du Leman a l’Aviron” (dé 160 km rond het Meer van Genève). Om tips van ervaren roeiers te verzamelen en een indruk te krijgen hoe het er aan toe gaat en je tal van praktische zaken prepareert. In de volgende Splash volgt een wedstrijdverslag van de Moordregatta en en een impressie van Ida’s bevindingen in Keulen en Genève. Wil je meer weten of eens meetrainen? Neem dan gerust contact met ons op.

Namens de Marathonploeg MG2,
Joost van den Akker