Baggerwerkzaamheden in de Maas (ten zuiden van MWC)

Geplaatst op 22-12-2021  -  Categorie: Algemeen
Uit de Limburger deze week: Rijkswaterstaat is gestart met baggerwerkzaamheden tussen Maastricht en de Belgische grens. Het gaat om regulier onderhoud aan de bodem van de Maas.

baggeraar
Aannemer Martens van Oord heeft het baggerponton de ­Roeroord ten zuiden van Maastricht gelegd. Het baggeren is nodig om de Maas bevaarbaar te houden. Het vaargebied van de Maas is opgedeeld in 24 werkvakken die achtereenvolgens worden uitgebaggerd. De baggerwerkzaamheden begonnen in maart in Asselt. Het zuidelijkste deel van Limburg is nu aan de beurt. De werkzaamheden duren ongeveer twee maanden. Neergekomen zand, grind en slib worden opgezogen. Het zand en grind wordt gescheiden van slib en grof materiaal en kan worden hergebruikt.

Baggerschip de Roeroord is een zogeheten zandwielenponton van 11 meter hoog en 15 meter lang. Het transport naar Maastricht was niet gemakkelijk omdat het maar net onder sommige bruggen door paste. Bijzonder aan de Roeroord is dat de installatie geschikt is om explosieven uit het water te filteren op een veilige manier. Tijdens eerdere baggerwerkzaamheden zijn vaker explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de Maas getraceerd, hetgeen vaker zorgde voor vertraging van de werkzaamheden. 

Het zand dat van de bodem wordt gezogen gaat door een verstevigde leiding en wordt gezeefd. Een sterke magneet spoort alle ijzerhoudende objecten op, ook explosieven. Deze worden in een beveiligde bak opgevangen en afgevoerd. Het gefilterde zand gaat naar een naastgelegen vrachtschip dat het afvoert.