wat doet een marathon-roeier?

Geplaatst op 09-10-2019  -  Categorie: Algemeen

Zoals Joost eerder schreef (“Op weg naar Genève 2020…”), was ik de laatste weken in Keulen en in Genève om “the real thing” te zien: hoe doen ze het, de deelnemers die ons in ervaring jaren, soms zelfs decennia voorgaan? De 100 km-Regatta op de Rijn (laatste weekend van augustus) was al overweldigend in de wijze hoe ik als ‘spion’ verwelkomd werd met al mijn vragen over (boot)materiaal, training, voeding, voorbereiding… Ik werd meteen geïntegreerd, mocht overall aan meedoen en alle vragen stellen: een warm bad en een onuitputtelijke bron van informatie.
Maar wat is nu een marathonroeier? Onze coach Eduard Dormans wil dat ook graag eens weten en stuurt me op pad met vragen als "hoe trainen ze, wat doen ze?". Bij de Berlijnse roeivereniging die het 24-uur-roeien organiseren, geven ze een ‘definitie’: “Naast het meten van de krachten biedt het marathonroeien natuur en avontuur in pure vorm.” En wat moet je in huis hebben? Zes ingrediënten worden genoemd:

  1. fundamenteel goede conditie
  2. plezier in het meten van krachten
  3. uithoudingsvermogen in de kracht
  4. mentale veerkracht/ taaiheid/ doorzettings- en incasseringsvermogen
  5. soeverein omgaan met verschillende wateren en de omgeving (als voorbeeld noemen ze het meer van Berlijn, van Genève of de Rijn waar je soms ‘staande golven’ aantreft)
  6. vertrouwen in de ploegleden: praktisch vertaald betekent dat: techniek verbeteren en ervaring opdoen! 

Een eerste test daarvoor was de Moordregatta vorig weekend. De uitstap naar Tilburg werd gezellig met maar liefst 9 boten en 16 roeiers vanuit MWC. Vier skiffs, drie 2x, een 2- en de Visarend: Hans Kroon, Ida, Joost, Mark in de skiffs, Anneke en Max, Geke en Lisa, Melanie en Sandra, Chris en Luc, en dan nog Bert, Dolf, Eric en Rudi in de 4x+, met Sandra als stuur. En Dolf als secure bestuurder van de bowa, dank voor alle geduld met ons!
Ook al zal ieder de 6,5 km op haar en zijn eigen wijze beleefd hebben, pittig waren ze zeker voor allen! Goed weer, wind mee, met twee wat spannende want smalle bruggen die je in de achtervolging ook nog eens niet altijd zomaar kon passeren (inhaalverbod en opstopping), en drie mee-fietsers langs het kanaal (met name Eduard en Titus als coaches). En wat doet een marathonroeier op de Moordregatta? Voor ons drieën was het een soort nulmeting, een eerst 6-km-test die we vanaf nu alle zes weken gaan doen om te zien waar ons vermogen staat en hoe het ontwikkelt.

En hoe was het dan in Genève? Prachtig! Het laatste weekend van september stap ik op donderdag avond op de trein. Ontbijt in Genève in de zon bij mediterraan zachte temperaturen. Wat een helder water in het grootste Alpenmeer, je kijkt tot de grond!!! Doorlopen naar de Société Nautique de Genève. Vele bekende gezichten daar inmiddels!
Vrijdag worden de boten voorbereid. Geslapen wordt in de bunker van de Zwitserse armee – een soort berghutsfeer, maar dan niet óp maar ín de berg. En dan begint het zaterdag om half 7, om 8 uur is de start! Ik mag mee op een volgboot en kan het hele spektakel tot in de nachturen vanaf het water zien. Dit jaar zijn uitzonderlijke weerscondities (wind en golven) en (klik hier voor de video: maar 8 van de 19 gestarte boten maken het rondje van 160 km af - En neen, de roeiers zijn niet eens zeeziek geworden....)

Schrik, kunnen we binnen een jaar onszelf wel hiervoor klaar stomen? Wees niet bang, zeggen de ervaren roeiers achteraf, zulke condities hebben ze in 13 jaar niet meegemaakt. In Keulen laten ze een nummer 13 niet eens starten, schiet me ineens te binnen… Volgend jaar kan dus alleen maar goed worden: een spiegeltje van meer verwachten we dan ook

Namens de Marathonploeg MG2 / Ida Wendt