Instructie > Training > Coaching bij MWC

Geplaatst op 17-11-2019  -  Categorie: Algemeen

We zijn binnen MWC al een tijd in gesprek over de manier waarop we training, coaching en instructie kunnen oppakken. Belangrijke doelen daarbij zijn:

  • Beter leren roeien en elkaar feedback kunnen geven
  • Betere en meer coherente instructie geven
  • Coaches beschikbaar krijgen.

We zijn hiervoor in overleg met de KNRB en de stichting Roeicoach. Deze laatste stichting voert ook cursussen uit namens de KNRB. Belangrijk punt in alle activiteiten is dat de cursussen in Maastricht of Zuid-Limburg gegeven worden.

Op dit moment zijn we met drie trajecten bezig:
– een serie workshops voor roeiers, instructeurs en beginnende coaches
– een cursus voor instructeurs en coaches
– een KNRB-cursus RC3.

Als toelichting het volgende: De workshops zullen in de vorm van maandelijkse workshops gegeven worden. Iedereen binnen MWC is uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Dit is de meest toegankelijke vorm van kennisdeling voor beginnende instructeurs en roeiers. De onderwerpen gaan altijd over het verbeteren van de roeitechniek. Een workshop duurt 1,5 tot 2 uur.

De voorlopige data zijn
– “Haalmodel uitleggen & observeren” (za 23 november 15:00u)
– “4 inzichten over trainerschap & 9 basisoefeningen” (za 11 januari 15:00)
– “Haalritme, verzet en afstellen” (za 1 februari 15:00)
– “Balans en watervrij roeien” (nader te bepalen)
– “Effectief trainen” (nader te bepalen)
– “Modern motorisch leren” (nader te bepalen)

De cursus voor instructeurs en coaches (RCA, stichting Roeicoach, www.roeicoach.com) is de meest toegankelijke cursus voor beginnende instructeurs en coaches met een combinatie van theorie, huiswerk en praktijk. Tijdens de cursus maken we gebruik van praktische hulpmiddelen zoals het balansplankje, de roeiapp, een digitale leeromgeving, theorieboeken en een werkboek. Een RCA cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten van 2,5 tot 3 uur. Na afloop ontvangt iedereen (die niets gemist heeft) een deelname certificaat. Deze cursus start in april. Kosten € 175.

De cursus RC3 (www.knrb.nl)  is een zeer intensieve cursus. De KNRB stelt als eis dat je RC2 gedaan moet hebben. Deze cursus is eigenlijk bedoeld voor coaches die echte topploegen willen kunnen coachen.  Er zijn 5 bijeenkomsten., ieder van 16.00 tot 22.00 met flink veel huiswerk. Deze cursus start 22 november en zal voor de start van het nieuwe wedstrijdseizoen worden afgerond. Er worden tijdens de cursus toetsen afgenomen om de kwaliteit en de voortgang te kunnen meten. Bij goed gevolg ontvangt de deelnemer een diploma van de KNRB.

De kosten van de workshops zijn voor rekening van MWC. De kosten voor het volgen van de coachcursussen worden in eerste instantie 50-50 verdeeld over MWC en de betrokkene. Als de cursus met goed gevolg wordt afgerond, betaalt MWC de andere helft terug.

Als je geïnteresseerd bent in deelname aan de workshops of de cursussen, geef je dan op bij Theo Peereboom (nekaztrops.[antispam].@maastrichtsche.nl)

Christien Pulles
Koos van Haasteren
Theo Peereboom