Opzet roei-instructie

 

Hoe leidt MWC roeiers op voor roeien in gewone roeiboten:

Om veilig en verantwoord het Maaswater op te kunnen gaan, dienen roeiers zich de techniek van het roeien eigen te maken. Hiervoor wordt instructie gegeven op diverse niveaus, normaliter tijdens het zomerseizoen (1 april – 1 oktober /november).

Instructie aan onervaren roeiers: 

Wie zich aanmeldt als onervaren roeier wordt ingedeeld in voor de basis (C-)instructie. Nieuwe leden krijgen tijdens deze eerste instructieperiode de mogelijkheid kennis te maken met roeien op stromend water, alvorens definitief lid te worden bij MWC. 
Roeien is zeker in de eerste instructie periode een teamsport. Daarom is het van belang iedere (ingedeelde) keer aanwezig te zijn.

Roei-niveaus en brevetten:

Het C brevet voor scullen vormt de basis van het roeien en instructie bij MWC. Daarna volgt het stuurbrevet. Verdere doorgroei-mogelijkheden binnen MWC zijn: B brevet (het roeien in relatief brede ongestuurde boten), en daarna het A brevet (het roeien in ranker en glad materiaal). Na (minimaal) het behalen van het C brevet is ook een boordroeibrevet mogelijk.

Instructie hiervoor wordt in het najaar of winterseizoen gegeven (1 oktober/november  – 1 april).

Na het behalen van het stuurbrevet is het ook mogelijk te kiezen voor coaching, met accent op het verbeteren van de roeitechniek, zonder dat dit leidt naar een vervolgbrevet. Voor wedstrijdroeiers is coaching onontbeerlijk.

Nieuwe MWC leden met roei-ervaring elders:

Ervaren roeiers die elders hun brevet hebben behaald krijgen een MWC brevet passend bij hun ervaring, maar niet nadat zij eerst aanvullend het stuurbrevet van MWC behaald hebben. Bij aanvang van hun introductieperiode krijgen zij een tijdelijke toestemming om in boten van hun kunnen als roeier te mogen meeroeien, op voorwaarde dat het stuurbrevet op de eerst mogelijke geboden gelegenheid behaald wordt.

Afroeien:

Het afroeien voor een brevet gebeurt op tevoren bekend gemaakte gelegenheden. Het individuele moment van afroeien ligt meestal na minimaal 10 lessen, maar is afhankelijk van de individuele vorderingen. Het kost meestal minimaal twee hele roeiseizoenen om van beginnend roeier (C) tot gevorderd roeier (A) te komen.