Een nieuwe categorie boten!

Geplaatst op 14-06-2021  -  Categorie: Algemeen

Hoe super zou het zijn als je in een 1 persoonsboot kunt varen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over golven en balansverstoringen. Hoe super zou het zijn als je makkelijk kunt instappen, met je voet lekker diep-laag in de boot zodat je niet een hele scherpe hoek hoeft te maken om te gaan zitten. Hoe super zou het zijn als je kunt uitstappen zonder dat je maar moeilijk omhoog kan komen van je bankje maar gewoon makkelijk rechtop kunt gaan staan. En dat zo’n boot ook nog eens licht is, lekker snel kan gaan als jij dat wil en niet volloopt bij golven.  Waarin je zelfs je riemen kunt loslaten (doodzonde nummer 1 bij het roeien) zonder dat je direct omgaat!

Het goede nieuws: die boten bestaan! Dolf der Kinderen en Max Cramwinckel zijn gaan proefvaren in de LiteRiver, een 1 persoonsboot van LiteBoat, een producent bekend van de Coastal roeiboten.

Het ontwerp is zo gemaakt dat de boot stabiel ligt, meer op dan in het water.  Scherp gesneden aan de punt, platter uitlopend naar achteren. Een stabiele skiff voor ontspannen roeien. Dolf en Max hebben deze uitgeprobeerd en waren gelijk enthousiast: wat een fun om hier in te varen. Licht, stabiel, makkelijk varend, speels, wendbaar en ook goed op koers te houden. De L versie geschikt van 60 -110 kg. De S van 40-65 kg. Maar 5,60 meter lang, en goed te tillen (23 kg met riggers). 

https://www.youtube.com/watch?v=yVSc8YXXlHk&t=31s

Vorig jaar hebben veel andere verenigingen deze boten aangeschaft met als doel om de (oudere)  C roeiers die normaal in vieren en gestuurde drieën in 1 persoonsboten te laten roeien:  alle verenigingen die we daarover hebben gesproken (Willem II, Rijnland en Aeneas) zijn laaiend enthousiast: juist met dit type ga je veel gemakkelijker in een skiff roeien. Ideaal voor MWC . Ook voor beginnende roeiers uitermate geschikt omdat evenwichtsproblemen veel minder een belemmering vormen om te leren roeien.  Direct in een stabiele skiff kunnen beginnen helpt beginnende C roeiers om sneller individueel de techniek onder de knie te krijgen. Ze zijn ook zeer geschikt voor instructie.

Daarnaast hebben we een tweede groep boten getest: de Wintech Explorer serie. Een groep oefenskiffs. De Wintech Explorer 24 is daarbij onze favoriet. Neigt meer richting skiff dan de LiteBoats maar zijn duidelijk breder dan de normale skiffs. De explorer 24 lijkt qua vaareigenschappen veel op de normale skiffs maar zijn duidelijk wat stabieler. Met deze boot krijg je veel vaargemak met behoud van aanzienlijke snelheid. Ook het in- en uitstappen gaat heel gemakkelijk omdat je de voet diep in de boot kunt zetten. Een mooie opstap naar de skiffs maar ook leuk om gewoon zo te varen. Bij Rijnland was dit boottype direct bijzonder populair (in 1 jaar 400x uitgeschreven) dus hebben ze er meerdere van aangeschaft. Bij Aeneas mochten we een gloednieuwe testen die net geleverd was.

Het mooie van deze Wintech Explorer is dat deze heel geschikt is voor diegenen die wel een A brevet hebben, maar liever niet in een smalle en wiebelige skiff stappen. Deze stabiliteit zorgt voor veel vaarplezier, ook bij wat onrustiger water. Bij iedereen die we hierover vertellen komen er twinkels in de ogen en raakt men enthousiast. De BotenPlanComissie staat geheel achter dit plan. Ook Christien Pulles, die de Instructie coördineert reageerde direct ‘REUZE enthousiast’, ondersteunt dit initiatief dan ook volledig en heeft dat het bestuur al laten weten. Roeien moet voor alle leden mogelijk en een plezier zijn. Ze was al op dit spoor actief om de doorstroming te vergroten en heeft pilots gedraaid met instructie in 1 persoonsboten (tot nu toe de C1-tjes) en heeft daarmee goede ervaringen opgedaan. Veiligheid blijft daarin essentieel.

Als we onze vloot uitbreiden met 4 LiteRivers en 4 Wintech Explorer 24 hebben we in een klap de C1’s vervangen en de inmiddels volledig afgeschreven Hasle skiffs. Dan hebben we twee boottypen die ook direct voor instructie ingezet kunnen worden. En zijn we beter voorbereid op een eventueel volgende coronagolf, waar je alleen in 1 persoonsbootjes mag varen (ook dat kan in kleine groepen).

Het geld hoeft het probleem niet te zijn, er zijn leden die dit zo’n goed plan vinden dat ze de aanschaf van 8 boten (4 LiteRivers en 4 Wintech Explorers 24) willen voorfinancieren waarbij de vereniging dit dan in de komende twee jaar terugbetaalt. Het is aan de ALV van MWC om hierover een - hopelijk positief - besluit te nemen. De LiteRivers kunnen heel snel geleverd worden. De Explorers komen dan 3 maanden na bestelling (c.a. september). We bieden hiermee veel (nieuwe en bestaande) leden een hele nieuwe mogelijkheid om te genieten op het water! Ons advies: doen!

Meer weten? Neem contact op met Dolf.

Dolf der Kinderen, Materiaalcommissie (06 53410075)

Max Cramwinckel, BotenPlanCommissie