De bubbels van Visé 2022 ...

Geplaatst op 28-06-2022  -  Categorie: Algemeen

Handicap International de Visé, 25 juni 2022: Foto's credits aan onze Waalse collega clubvise2022-1

Met zes boten op de botenwagen nam MWC 25 juni deel aan de Handicap International de Visé. Waar vroeger dit een wedstrijd met beruchte keerboei was, is het sinds vorig jaar een ‘rechte koers’ op de Maas over 6,2 km, startend voor Palm Club van Cheratte en eindigend voor het rustiek gelegen Île Robinson, de thuishaven van Royal Club Nautique Visé. Met een lichte zuidwestenwind, zo’n 23 graden waren het prachtige omstandigheden voor een hard potje roeien en de -naar verluidt- overheerlijke barbecue.

De Handicap zegt het al, in een onnavolgbare formule worden boot, geslacht en leeftijd gewogen om zodanig na elkaar te kunnen starten dat -in theorie- iedereen tegelijkertijd finisht. Het komt erop neer dat hoe groter en lichter de boot, hoe jonger en mannelijker de bemanning, je sneller moet roeien om bovenaan te eindigen. Die startprocedure ging bepaald niet van een leien dakje, zoals we verderop kunnen lezen. Er waren zo’n 45 boten met 143 roeiers, waarvan dus 13 van MWC.

  • 3 dubbel-twee’s: Josef Quick en René Bemelmans; Susan Lenaerts en Mareile Angeli; Ida Wendt en Joost van den Akker
  • 2 skiffs: Hans Tijs en Vincent Hendriks
  • 1 vier-met: Luc Timmermans, Chris van Oostrum, Joost van Druenen, Bart Vriesema en Anneke Cramwinckel (st.).

Na een klein of iets ruimer half uur (reële tijd), wisten alle boten moegestreden de finish te bereiken, waarbij Josef en René knap de zevende plaats behaalden en een fles bubbels mee naar huis kregen. Eenzelfde fles viel ook Vincent Hendriks en de H4+ te beurt.

De vier heren maakten de volgende impressie:

“Na ons avontuur op de Spaarne Lente Race was het tijd voor een volgende wedstrijd. Ditmaal een stuk dichterbij huis in het nabijgelegen Visé. Na een kop koffie op ons eigen terras begon de korte reis naar het buitenland. Door omstandigheden toevallig in dezelfde opstelling als in Haarlem, maar dan zonder dat daarvoor in de afgelopen weken ook maar een training samen gevaren was, maar ditmaal met Anneke aan de stuurtouwtjes. Na aankomst werden we ontvangen met een goodiebag vol met nuttige attributen, waaronder plastic bekers voor de drank na afloop, mueslirepen, flesjes water en welgeteld 1 rugnummer. Na gezamenlijk de Grote Jager opgeriggerd te hebben, kon het avontuur op de Maas beginnen.

Na ons oproeiprogramma doorlopen te hebben en de verdere tocht richting startgebied te hebben afgelegd, begon het lange wachten op de startprocedure. Meerdere malen werd het hele veld verzocht zich verder achter de startlijn te gaan liggen. Hierbij hebben we onze strijkhalen ruimschoots kunnen oefenen. Uiteindelijk kwam dan toch de daadwerkelijk startprocedure. In een gestaag tempo 27 liepen we al snel in op een ploeg die niet wilde wijken, waardoor we de lange buitenbocht moesten nemen. Dit weerhield ons er niet van om het gestage tempo vast te houden en zeker in de eerste 4km degelijke halen neer te zetten. De laatste 2km werden iets rommeliger, waarbij ook de overige ploegen die we voorbij gingen niet meehelpen.

Terugkijkend op de wedstrijd waren we tevreden over de race. Degelijker gevaren dan de race in Haarlem, ondanks het gebrek aan gezamenlijke trainingsuren. Een 21e plaats na correcties, het is immers de Handicap de Visé, was ons uiteindelijke resultaat. Er is dus nog zeker ruimte voor verbetering, maar dat komt ook deels vanzelf met de jaren.

Aansluitend kon de hoofdact van het geheel beginnen, namelijk de barbecue. Onder genot van een biertje en een heerlijke avondzon hebben van onze welverdiende maaltijd kunnen genieten.”

vise2022-2