Het brevettensysteem in een nieuw jasje

Geplaatst op 01-04-2023  -  Categorie: Algemeen

Beste roeiers,

In het C-, B- en A-brevettensysteem dat wij gebruiken, zijn de brevetten gekoppeld aan de boten. Er zijn twee redenen waardoor wij zijn gaan nadenken over een andere opzet. Voor nieuwe leden is het verwarrend en soms onduidelijk en de uitzonderingen, die door de tijd zijn bedacht, maken het er niet eenvoudiger op. In het nieuwe nivo-brevettensysteemsysteem koppelen we de brevetten aan het nivo van de roeiers. Wij hebben tevens de gelegenheid aangegrepen om ook kritisch te kijken naar de opzet van de instructie en de hogere eisen die door de steeds drukker wordende Maas aan de roeiers gesteld worden.

Kort samengevat: Het huidige C-brevet > nivo 1, het B-brevet > nivo 2 en het A-brevet > nivo 3.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brevetten nieuwe opzet:

Nivo 1

Nivo 1 betreft het leren van de basis van de roeitechniek. Na het behalen van nivo 1 moet iedereen het stuurbrevet halen. Tot nu toe verandert er dus niet zoveel.

Nivo 2

Om er toch voor te zorgen dat het roeiplezier voor iedereen zo veel mogelijk gewaarborgd blijft, is nivo 2 opgesplitst in: nivo 2 SK/BO (skiff/boeg) en nivo 2 SLAG. Iedereen begint de nivo 2 - instructie met roeien in de ‘Liteboats’ (de eenden) als tussenstap en daarna in de ‘Explorers’ (de ganzen).
Behalve roeitechniek is leren omkijken heel belangrijk. Er zijn steeds meer roeiers die niet goed (meer) achter zich kunnen kijken en als dat ook met een spiegel niet lukt, kan dat tot levensgevaarlijke situaties leiden. Gedurende de instructie wordt duidelijk of een roeier uiteindelijk het nivo 2 SK/BO of nivo 2 SLAG behaalt.

Roeiers die op nivo 2 SK/BO roeien kunnen alle B-boten uitschrijven en mogen op alle plekken roeien. Ze mogen ook meeroeien in gestuurde A-boten, mits minimaal de helft van de roeiers op nivo 3 roeit. In ongestuurde A-boten mag de nivo 2 SK/BO alleen op slag (de boegroeier heeft nivo 3)

Roeiers op nivo 2 SLAG kunnen alleen gestuurde B-boten uitschrijven.

Een nivo 2 SLAG roeier mag ook meeroeien in gestuurde A-boten mits minimaal de helft van de roeiers op nivo 3 roeit. In ongestuurde A-boten mag de nivo 2 SLAG roeier alleen op slag (de boegroeier heeft nivo 3).

Nivo 3

Nivo 3-instructie is bedoeld om je techniek verder te ontwikkelen in een A-skiff met als doel om zelfstandig te kunnen A-skiffen of wedstrijden te willen roeien. Het behalen van nivo 3 hoeft is dus geen voorwaarde meer om in A-boten te mogen roeien.

NB:

  • De liteboats veranderen van C- naar B- en de Zilvermeeuw/Kochmeeuw van A- naar B-boten.
  • In e-Captain worden alle bestaande brevetten C, B en A veranderd in nivo 1, 2 en 3.
  • Voor het boordbrevet geldt je roeinivo, en de daarbij behorende uitschrijfmogelijkheden.
  • Afspraken wat betreft beschermde boten blijven ongewijzigd.
  • Uitgebreide instructie en exameneisen staan per nivo binnenkort op de website.

Namens het bestuur,
Dolf der Kinderen en de nivo-werkgroep Christien Pulles, Maarten Christiaans en Hans Kroon.