In Memoriam: Hein Schreuder

Geplaatst op 31-05-2023  -  Categorie: Algemeen

Vaar wel, Hein

Hein Schreuder (1951-2023)

Zondag 28 mei overleed onverwacht Hein Schreuder, lid van MWC sinds 2016. Hein leerde boordroeien in zijn studententijd in Rotterdam bij Skadi en was bij MWC een vaste waarde van de Heren 8+, meestal op stuurboord nummer 7. Zo nam hij deel aan de Head of the River Amstel, de Beatrix Winterrace, de Saurus International Regatta en zat in de winnende 8 van de Limburg Boat Race in 2018.

h8-hein-2

Dankzij zijn netwerk initieerde Hein een aantal roeitrips op de Sloveense meren van Bled en Bohinj. Gastvrij ontvangen door de Sloveense olympiërs Jani Klemenčič en straf getraind in ‘de Sloveense haal’ (versneld oprijden vlak voor de inpik) door Miha Pirih, beleefden we mooie momenten op het meer van Bled, waar afgelopen weekend nog de Europese Kampioenschappen Roeien plaatsvonden.

Als het Nederlands Elftal speelde, zo ook tijdens onze trip in Slovenië, tooide Hein zich in het oranje en moest en zou er gekeken worden. Natuurlijk in het etablissement van Jani, waar de olympische medailles en foto’s in vitrines midden in het restaurant staan. Hein keek er met ontzag naar.  Op MWC wist hij de olympische medaille van Maaike Head zelfs even om zijn nek te krijgen. Eigenzinnig was ook zijn Skadi-haal: keihard aan het begin, waarna de krachtcurve aan het eind van de haal steil omlaag ging. Altijd met zijn rebelse Cuba-pet op.

Hein was ook buiten de boot een vaste waarde waar je op kon bouwen. Hij kon mensen motiveren en op subtiele wijze een zetje in de juiste richting geven. Hein schakelde razendsnel, zo illustreert een ploeggenoot: “Toen we samen in de twee-zonder roeiden, lieten we de boot even lopen. Ik vertelde Hein van ons idee om met leningen van leden liteboats voor MWC aan te schaffen zodat we sneller en makkelijker nieuwe leden konden opleiden. Nog voordat ik aan een vraag toekwam bood hij spontaan, zonder enige aarzeling en met karakteristieke gulheid, zijn hulp aan.”

Vanaf 2021 legde hij zich met Jeldrik Bakker toe op de twee-zonder (klik voor video: startjes en korte sprintjes). Zij gingen weer op trainingskamp in Bled om in een mooie Olympische Empacher te trainen en de volgende zomer van 2022 te starten op de NK Masters in Tilburg. Knap legden Hein en Jeldrik de 1000m onder de 4 minuten af! Maar belangrijker dan dat, hadden Hein en Jeldrik heel veel plezier samen, zowel op het water als op het land.

Enkele maanden later moest Hein om gezondheidsredenen voorlopig stoppen met roeien. Zijn herstel verliep optimistisch en Hein was hoopvol op een goede afloop. 25 maart kwam hij op de club meekijken naar The Boat Race op de Thames.

Helaas heeft Hein niet meer in de boot kunnen stappen. Zijn gulle lach en studentikoze grappen blijven in onze herinnering. Wij wensen Heins familie heel veel sterkte. Wij zullen Hein missen.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Enkele leden brachten maandag een klein bloemen-tribuut aan Hein (zie foto). bloemengroet
Als je ook een herinnering aan Hein wilt delen, mail deze dan aan
redactie@maastrichtsche.nl, dan wordt gezorgd dat deze -gebundeld- bij de familie komen. De uitvaart vindt plaats in besloten kring op zaterdag 3 juni.

Joost van den Akker