Met Schone Leie

Geplaatst op 04-09-2024  -  Categorie: Sloeproeien  -  Auteur: B. Houben

gent1Vorig jaar sloeg Murphy toe tijdens de Slag om Gent. Verkeerde afslag, zeiknat door een hoosbui, teveel ballast, te weinig training, te weinig focus ….  dat zou ons niet weer gebeuren. Dit jaar een schone lei.

gent2

We waren er klaar voor en we waren voorbereid; het team bestond uit Boy, Geert, Jan, Melanie, Michel, Raf, Roy en Tony. Acht personen (?), hoor ik jullie denken; dat moet toch negen zijn met de stuur? Helaas viel er last minute nog iemand af, maar gelukkig hielp Christien ons uit de brand! De laatste weken was Christien al full time bezig om diverse sloepers aan een stuurbrevet te helpen, dus ze kende haar pappenheimers en durfde het wel aan om ons te sturen. En hoe! Christien stond haar mannetje (m/v): Onvervaard, met weinig woorden, vastberaden, loodste ze ons door de route. Met priemende ogen en fikse handgebaren irritante huurbootjes opzij wuivend bij smalle doorvaarten. Hulde aan Christien!

Het eerste deel van de tocht over de Leie was trouwens best surrealistisch. Een prachtig décor met de meanderende Leie, waarbij je door achtertuinen van mooie villa’s vaart. Maar … geen mens te zien, ondanks het mooie weer. De ene na de andere villa was zelfs te koop (!?). Wel zagen we een krokodil, een nijlpaard en een schildpad (de eerste twee bewogen (gelukkig) niet, de laatste wel). Daarna de harde werkelijkheid op de brede, open ringvaart: vier tot vijf beaufort op kop, dat was zwoegen. 

gent-2024-sloep

Na twee kilometer was er weer luwte op de Leie, richting het centrum. Christien loodste ons langs de stalen vletten, huurbootjes en kayakers. Nam behendig de binnenbochten en hield een concurrerende sloep achter ons. Uiteindelijk bereikte we de finish op de Korenlei! Moe maar voldaan! En…4 minuten sneller dan vorig jaar! Gesandwiched tussen collega-sloepen konden we voldaan genieten van het zonnetje, muziek en een drankje. Tenslotte ook nog kennis gemaakt met Het Juiste Tuig uit Amsterdam, die onze volgende uitdaging in oktober organiseren: de Grachtenrace Amsterdam. We hebben er zin in!

Gent, 24 aug 2024.

De Witte Reiger.

gent3