Terugblik Dutch International Youth Regatta

Geplaatst op 17-07-2023  -  Categorie: Jeugd

(Verslag via Micha Sier):

Zaterdagochtend 8 juli, 6.15 uur: Wat kan een middelbare scholier zich meer wensen dan de zomervakantie te starten om 06.15 uur voor station Maastricht?! dyr-1

Als ware vroege vogels stonden Lily, Madelief en Nina klaar om naar het Amsterdamse af te reizen voor de Dutch International Youth Regatta. Na een voorspoedige autorit arriveerden wij om 09.00 uur op de Bosbaan. Daar keken wij onze ogen uit door de talloze roeiboten en roeiploegen die wij daar zagen. Deze wedstrijd was van een andere orde dan de eerdere wedstrijd dit seizoen; de regiowedstrijd bij Beatrix.

Met 725 inschrijvingen waren zowel de Nederlandse als Belgische en Duitse jeugdploegen goed vertegenwoordigd om met elkaar de strijd aan te gaan op de 2km of broken 2km race; 1000m wedstrijd gevolgd door 500m rustig roeien en daarna 500m wedstrijd.

Om 11.30 uur verschenen Lily en Madelief aan de start. Waar in de auto doemscenario’s als omslaan besproken waren, leken hun zenuwen in de boot verdwenen. Bekwaam roeiden zij naar het startvlot toe. De spanning voor de start werd opgebouwd doordat een andere ploeg moeite had de boot recht in de baan te krijgen. Het had weinig invloed op de dames want zodra het startsignaal werd gegeven vlogen ze met krachtige halen weg van de start. De eerste 400 meter liep het veld uiteen en bleek dat Lily en Madelief waren gewaagd aan een Amstel-ploeg. De eerste 500 meter lag MWC voor. De tweede helft van de wedstrijd knokten ze om de Amstel-ploeg voor te blijven maar moesten ze helaas uiteindelijk in de Amstel hun meerdere erkennen. De dames hadden 500 meter om bij te komen van deze krachtsinspanning. De 500 meter startprocedure was complex met het vasthouden van een klosje, maar ook deze start ging goed. Weer was het een spannende strijd met de Amstel. De halen waren goed, inzet groot maar helaas was de Amstel net sneller. Met een terecht voldaan en trots gevoel stapten de dames de boot uit.

dyr-2Op zondagmiddag was aan Nina om de 1000m en 500m te bedwingen. Ondanks naderende donkere wolken, aantrekkende wind en een boot die last minute opnieuw afgesteld moest worden, hield zij het hoofd koel. Het oproeien voelde goed en met vertrouwen kon de race worden gestart. In een uitdagend veld met 2 Spaarne-M18 skiffs, liet Nina zien wat krachtig roeien is. Op de mooie start volgde een opwindende race, de eerste honderden meters lag het veld dicht bij elkaar. De Spaarne-boten bleken net sterker. Supporters waren in spanning over de 500 meter; dat kon nog alle kanten op gaan. Wederom roeide Nina vanaf de start met rake klappen richting de finish. De Spaarne ploegen waren daar net eerder. Met het volbrengen van zo een goede race stapte Nina moe en tevreden de boot uit.

Buiten de wedstrijden om is ook coastal rowing getest en een Olympiër geïnterviewd voor een schoolverslag. Dit prachtige avontuur smaakt naar meer! Volgend jaar is MWC er graag weer bij op de Bosbaan. Veel dank aan de organisatie van de DIYR, aan MWC-lid Koos in het bijzonder, en Beatrix voor het mogen lenen van twee fijne boten.