Traversée de Paris - 2 – 3 - 4 september 2022

Geplaatst op 07-09-2022  -  Categorie: Toertochten

Ditmaal maar liefst 3 verslagen: een visuele (selectie foto's), een korte video-impressie (France2), en uiteraard een heus verslag, dit maal van de hand van Cobie Meesters.

Nadat we donderdagavond de boten op de trailer hadden geladen vertrokken we vrijdag 2 september in alle vroegte naar Parijs. De botenwagen met de trailer een uurtje eerder. Rond een uur of drie waren we op de plaats van bestemming in de wijk Boulogne – Billancourt, hotel Ibis vlak bij een metrostation. ’s Middags eerst een bezoek gebracht aan het fotomuseum Albert Kahn waar een prachtige Japanse, Engelse en Franse tuin bij was. ’s Avonds gezellig en lekker gegeten bij LouLou.

d67904b5-8e05-4985-bb16-b7b657414528Voor zaterdag stond een fietstocht (Geheim Parijs) met gids  door Parijs op het programma. Die gids bleek Francois die lang in Antwerpen had gewoond en met licht Vlaams accent ons de verkeersregels van Parijs uitlegde. Het kwam er op neer dat die er niet waren. Dat automobilisten meestal eerst toeterden en dan pas remden. Dat het voor ons als fietsers belangrijk was dat we altijd vriendelijk bleven. Dat werkte in de praktijk prima, we hadden allemaal ons vriendelijkste gezicht opgezet ‘s morgens. In een lange sliert reden we achter Francois aan over fietspaden die soms gelijk liepen met de busbanen. Daar waren de buschauffeurs het niet altijd mee eens geloof ik. Van tijd tot tijd kwam de stoet tot stilstand en luisterden we naar Francois (en soms discussieerden we een beetje met hem) over het Parlement, de Russisch - Orthodoxe kerk, die trouwens vanwege de oorlog onder politiebewaking stond, de geschiedenis van Parijs, de architectuur en meer. Als afsluiting reden we als echte tourrenners de Champs Elysée op tot aan de Arc de Triomphe. Fantastisch, al wat wel warm.

Na de picknick met Franse kaas en paté moesten de boten opgeriggerd worden. Een mooi compliment kregen we over onze oude boten die zo goed onderhouden waren. [@ Romatcom:  pak maar aan dit verdiende compliment.] Daarna was het weer tijd om te eten bij LouLou, maar niet teveel wijn en niet te laat naar bed…want de dag erna vroeg op.

Kun je wel zeggen: vijf uur op, zonder ontbijt om 6 uur in de metro en op naar Parc Nautique Départemental de l’ile de Monsieur, het immense watersportcentrum.  Daar stond voor meer dan duizend mensen een ontbijt klaar. De tocht begon officieel om acht uur, maar aangezien er meer dan 200 boten meededen was men al vroeg bezig om met vereende krachten en heel handige karretjes (Jack heeft er foto’s van gemaakt!) de boten in het water te leggen. Onze boot de Zwaan vertrok een beetje laat, dus we kwamen in roerig roeiwater terecht met veel boten voor, achter en naast ons. Roerig water ook door de verschillende gemotoriseerde reddingsboten die door veel golven te maken hoopten ook roeiers te moeten redden. Tevergeefs trouwens we bleven droog. Het roeien ging niet helemaal perfect want er was te veel te zien.

Onder drieëndertig bruggen zijn we doorgevaren, langs de Eiffeltoren (magisch), de Notre Dame (nog magischer) het Louvre etc. etc. Parijs gezien vanaf het water is, geloof ik, nog mooier dan Parijs al is. 28 Kilometer genieten en ook een beetje afzien misschien. Voor we met onze boot bij het watersportcentrum terug waren was de stilgelegde scheepvaart op de Seine weer op gang gekomen. Dat maakte het aanleggen tussen veel andere boten een beetje chaotisch maar onze stuurman deed het prima. Boot weer op dat handige karretje en afriggeren maar weer.  Daarna een uitgebreide en zeer goed georganiseerde lunch met een lekker glaasje wijn, dat laatste alleen voor de niet - chauffeurs. De wel - chauffeurs verdienen een heel groot compliment voor het goede, veilige en handige rijden met name in het drukke Parijs. Maar het grootste compliment is voor Jack en Monique die deze tocht zo fantastisch hebben georganiseerd. Het was geweldig!

Om een uur of zes waren we weer bij MWC en kon het afladen en opriggeren weer beginnen.  Moe maar voldaan waren we daar om een uur of tien mee klaar. Eind goed, al goed, en zo'n belevenis gun je elke MWC(st)er! Volgend jaar weer?