Verslag ZuidHollandtocht

Geplaatst op 28-09-2021  -  Categorie: Algemeen

Na anderhalf jaar was het op 28 augustus eindelijk weer mogelijk om de Zuid Hollandse rivierentocht dagtocht te roeien. Al snel hadden zich 22 roeiers ingeschreven voor een tocht vanuit Roeivereniging de Krom in Woerden naar Oudewater. 

3c227be4-b5c7-47b1-afc8-6d33972a6189Woerden verovert je hart staat op de kaart van het VVV, een oude middeleeuwse stad waarvan  alleen  de vestingwerken en gracht zijn overgebleven. Na een zomer vol regen hadden we geluk met typisch Hollands weer: wolkenvelden, zon en een licht windje. We werden hartelijk ontvangen met een kopje koffie, met zelf meegenomen heerlijke Limburgse vlaaien voor onze gastheer en onze deelnemers. In de Krom was het een drukte van jewelste, het was doedag, leden van de roeiclub poetsten het clubhuis en waren blij met een stukje Limburgse vlaai. Wij hadden er allemaal zin in en waren goed gemutst. We roeiden vanuit de roeiclub in vier gehuurde wherry’s en twee C2 boten. De indeling van de boten hadden we van te voren gemaakt. Marion maakte bekend in welke boot iedereen zou roeien.

0cb810bb-a541-4fdc-8e80-3da9f90beac0

De tocht voerde ons via de oude Rijn langs de vestingwerken door de stadsgracht van Woerden naar de korte en lange Linschoten door het schilderachtige Linschoten , roeiend langs oude boerderijen met rietdaken en molens naar het sfeervolle Oudewater met statige 17e eeuwse patriciërswoningen, heksenwaag en grachten.

Het vereiste enige stuurmanskunst om door de smalle riviertjes met rietkragen aan de kant te laveren: riemen slippen aan bakboord en doorroeien aan stuurboord of andersom. We passeerden slippend of doorroeiend in totaal 17 grotere en heel kleine bruggetjes. Het ging steeds goed, we hadden geluk dat er geen kleine gemotoriseerde plezierbootjes op die zonnige zaterdag langs kwamen.

Voor de smalle sluis in Oudewater legden we de boten vast aan de kant, pakte ieder zijn/haar zelf meegenomen lunch, zocht een plekje op een trap, bankje of tegen een boom om de meegebrachte boterhammen of salade in het middag zonnetje op te peuzelen. Het was een gemoedelijk gezicht en iedereen was zo te zien tevreden. In Oudewater konden wij tegenover de heksenwaag in een cafeetje een kopje koffie drinken. We roeiden op de terugweg langs dezelfde route naar de Krom.

Daar wachtte ons een vervelende verrassing, de sleutel van de loods lag in de zak van Ruth’s bodywarmer in de keuken van de loods. Gelukkig konden we de gastheer bellen die in no-time een roeilid van de Krom had opgepiept met een sleutel en zo konden we de borrel voorbereiden, de overheerlijke pizza’s bestellen en buiten op het terras in het avondzonnetje opeten. Het was een alleszins geslaagde dag tocht.

Ruth

3b3958ad-65d9-4fa3-86bc-2e7c3efb0b32